Krisplan

Denna krisplan omfattar en handlingsplan vid olyckor eller andra tillbud som inträffar i samband med tävlingar och evenemang som Föreningen Mantorpryttarna arrangerar. Krisplanen finns även sammanställd i ett worddokument och används i samband med tävlingar och evenemang. 

Länk till worddokument: Krisplan

 

Handlingsplan vid olycka

  1. Ge nödvändig första hjälp
    Hjälp kan vara att ge hjärt- och lungräddning, stoppa ev. blödning, stabilt sidoläge samt närvaro, lugn eller en varm filt.
    Sjukvårdsväska finns på väggen i fiket vid ingången till domartornet.
  1. Vid allvarlig olycka larma SOS, 112
    Ring efter ambulans. Se till att informera om följande:
    1. Ditt namn
    2. Varifrån du ringer, samt vägbeskrivning för utryckningsfordon
    3. Typ av olycka
    4. Antal skadade personer
    5. Typ av skada eller besvär
  1. Spärra och skärma av
    Använd presenning eller liknande för att skärma av häst eller ryttare. Presenning hänger på väggen utanför sekretariatet. Det är viktigt att avskärmning sker så snabbt som möjligt för att skapa lugn kring olycksplatsen både för den drabbade och de som hjälper till. Se till att någon möter upp eventuell ambulans och att det är så enkelt som möjligt för räddningspersonalen att ta sig fram till.

  2. Veterinärvård
    Om en häst kommit till skada se till att den får veterinärvård eller körs till klinik. I samband med tävling ska det finnas en hästtransport på plats som är avsedd för att transportera skadad eller avlivad häst från platsen vid behov.

  3. Stoppa tävlingen och delge information
    Om det är nödvändigt att stoppa tävlingen informera domare, funktionärer, tävlande och publik om att det skett en olycka och att tävlingen stoppats tillfälligt eller avbryts helt beroende på olyckans omfattning. Detta kan med fördel göras i högtalarna av speakern.

  4. Kontakta berörda
    Krisledaren ser till att anhöriga kontaktas. Vid allvarlig olycka kan med fördel även krisledaren eller annan person utsedd av denna följa med anhöriga till sjukhuset.

  5. Kontakta Svenska Ridsportförbundet
    Krisledaren ansvarar för att distriktets säkerhetsinformatör samt att informationschef samt säkerhetsansvariga på Svenska Ridsportförbundet informeras om olyckan.

  6. Informera media
    Det är viktigt att all information hanteras lika och att samma information ges till alla för att undvika förvirring. Med fördel utses en person av krisledaren som hanterar all extern kommunikation med media och andra intressenter. Övriga hänvisar till denna person.

  7. Informera styrelsen
    Kontakta Mantorpsryttarnas ordförande samt skriv en rapport som överlämnas till styrelsen. Rapporten omfattar följande.
  • Vad var det som hände?
  • När och var skedde olyckan?
  • Vem eller vilka drabbades?
  • Finns det vittnen till händelsen? Vilka?
  • Beskriv de åtgärder och insatser som gjordes.

  1. Krisstöd
    Funktionärer och vittnen till olyckan kan behöva hjälp att bearbeta det som inträffat.